Szókincs-fejlesztés

» Ha csupán szótárfüzetünkből tanuljuk a szavakat, a szavak adott sorrendje megkönnyíti a felidézést, vagyis: egyik szó "hívja" a másikat. Ezért gyakran megtörténik, hogy ha egy helyzetben szükségünk van egy szóra, egyszerűen nem jut eszünkbe, képtelenek vagyunk felidézni.
» Ha szeretnénk, hogy egy adott helyzetben nagy biztonsággal eszünkbe jussanak a szükséges szavak, nem elég a csak a szótárfüzetünkből való "lineáris" tanulás. Olyan módszert kell választanunk, amely a hirtelen felidézést gyakoroltatja.
» Ilyen például a szókártya-készítés. A szavakat kártyákra írjuk: egyik oldalára a magyar jelentést, a másik oldalára a kiejtést (igen hasznos a fonetikus jelrendszer ismerete). Vagy egyik oldalára a szót angolul kiejtéssel, a másik oldalára pedig egy angol definíciót. Esetleg egy mondatot, amely tartalmazza a szót (ennek egy változata: a mondatban a szó helyét egyenes vonallal jelöljük).
» Hasznos a témakör szempontjából összetartozó szavakat, kifejezéseket együtt tanulni. Az ember összegyűjtheti őket témákra lebontva. Készíthetünk pl. ún fogalmi hálót, ahol egy nagyobb témakör nevét egy kis körbe rajzoljuk és ebből a témakörből fognak elágazni az altémák. Például: UTAZÁS. Ebből fognak elágazni egyenes vonallal újabb körök: vízi, szárazföldi, légi. És ezeknek is lesznek alkategóriáik, pl.: légi» igék» travel, book, check in, fasten, stb. Ezekből pedig elágaznak a hozzájuk tartozó főnevek, ha vannak: pl. travel by plane, book a flight, fasten your seat-belt. A 'légi' alá tartozhatnak még helyek » check-in desk, baggage reclaim, arrival hall, stb. A lényeg, hogy mindenből összegyűjtsük a legszükségesebbeket. Tetszés szerint saját magunk alakíthatjuk ki a fogalmi hálót saját kényelmünkre.
» Szemben a tematikailag nem összetartozó szavak tanulásával, ennél a szótanulási módszernél nem baj, ha egyik szó hívja, segít felidézni a másikat, mert ha téma szempontjából összetaroznak a szavak, várhatóan ugyanabban vagy hasonló szituációban lesz szükségünk rájuk.
» A szótanulás sok ember számára nemszeretem feladat. A legjobb volna , ha a szavak csak úgy beleröppennének a fejünkbe és nem kellene értük úgy megküzdeni. A számítógépes szókincsfejlesztő játékok széles választéka található az interneten.

 
Letölthető dokumentumok
Oldalainkat 2 vendég böngészi