Beszédértés fejlesztése

A helyes kiejtés elsajátítása kulcsfontosságú, mert ha nem jó a kiejtésünk, az anyanyelvi beszélgető partnert sem fogjuk érteni, hiszen egy szónak nem a valós kiejtését "várjuk".
» A szinte minden könyvesboltban kapható könnyített olvasmányokhoz kapható kazetták segítenek abban, hogy amit olvasunk, lássuk is: egyszerre lássuk és halljuk a leírt szavakat, mondatokat.
» Segíthet a beszédértés fejlesztésében a külföldi TV csatornák nézése vagy az idegen nyelvű rádióműsorok hallgatása. Ezek főleg a középhaladó szinten levő tanulók számára lehetnek hasznosak. Ha olyan szöveget hallgatunk, amelyben az idegen szavak száma nem gátol minket a műsor élvezetében, valamint az elhangzottak nem állnak írásban rendelkezésünkre, érdemes annyi szót lejegyeznünk egy kis noteszbe, amennyit csak tudunk: próbáljuk nyelvi tapasztalataink alapján "megjósolni", kikövetkeztetni a helyesírásukat s utána kikereshetjük őket a szótárból. Ha van rá módunk, készítsünk magnófelvételt az adott műsorról. Ezáltal annyiszor hallgathatjuk meg a minket érdeklő szöveget, amennyiszer időnk és türelmünk engedi.
» A DVD megjelenése óriási előrelépést jelent a nyelvtanulás terén. Megnézhetjük kedvenc angol filmünket szinkronizálva, eredeti nyelven és/vagy feliratozva, ami által lehetővé válik, hogy azt nyelvileg "kielemezzük", szavakat, mondatokat, kifejezéseket tanuljunk. Nagy előnyük ezeknek a filmeknek, hogy az élő angol nyelvet tükrözik, ma "divatos", gyakran használt nyelvi paneleket tanulhatunk belőlük.
» Ma már az Internet is valóságos kincsesház a hanganyagok tekintetében. A különféle, nyelvtanulóknak szóló oldalak mellett híroldalak (pl. CNN) videóanyagait is éredmes megnézni.

 
Letölthető dokumentumok
Oldalainkat 4 vendég böngészi